Fotoblog over de honden van Henk & Ine uit Helmond

Pagina's

dinsdag 8 mei 2012

Odin een half jaar

Odin is een half jaar oud geworden. En juist vandaag was hij niet lekker! Hij wilde vanmorgen en vanmiddag niet eten en heeft een paar keer overgegeven. Gelukkig maakte hij verder niet echt een zieke indruk en vanavond at hij zijn bak al weer leeg - en tot nog toe is het eten erin gebleven :-)


Maar wat gaat het hard - nu al weer zes maanden oud en ook al weer ruim 4 maanden bij ons, dus tijd om eens de balans op te maken. Hoe is het om na drie herders een Saarlooswolfhond op te zien groeien, en vooral op te voeden? Herders staan te boek als volgzaam en gemakkelijk (hetgeen we uit ervaring kunnen bevestigen), maar als je op het web informatie over de Saarloos opzoekt, dan kan ik me voorstellen dat nogal wat mensen zullen afhaken.

En de uitslag? Wel... het is ons bepaald niet tegengevallen. Natuurlijk heeft Odin ook zijn minpuntjes, maar dat geldt voor elke hond. Perfecte mensen zijn er tenslotte ook niet. Nee, we zijn met Odin net zo blij als met Shadow. Ik moet toegeven dat qua gehoorzaamheid en volgzaamheid onze Saarloos geen herder is, maar dat wisten we van te voren en een tot in de puntjes gedrilde hond is ook helemaal niet wat wij zoeken. Wat we het fijnste vinden is dat we er met de honden op uit kunnen, in het bos, op het strand, lekker in de natuur, en dat ze dan zonder problemen los kunnen lopen. En op dat punt is Odin 100% geslaagd. Odin blijft net zo goed bij ons in de buurt als Shadow. Het is niet zo dat hij altijd meteen naar je toe komt als je hem roept, maar dat zit dan ook wel een beetje in het karakter van de saarloos; en ook Shadow heeft wel eens een keer een dag dat hij denkt "nu even niet." Maar hondenkoekjes doen veel en over het algemeen komt hij toch vrij snel naar je toe.

Wat ons vooral is meegevallen is de zindelijkheidstraining. Het aantal keren dat hij binnen heeft gepoept is: NUL! Nooit! Dat is een prestatie die nog beter is dan die van Shadow, waar we in de eerste maanden 1 keer een drolletje op hebben moeten rapen. (Odin is 1 keer flink aan de diarree geweest en toen heeft hij het 's nachts in de bench moeten laten lopen, maar die keer tellen we even niet mee) Ook het niet binnen plassen had hij snel onder de knie; hij heeft alleen een tijdje de onhebbelijkheid gehad dat hij wel op een kleedje, op de bank of op het kussen in Shadows bench plaste. Maar dat is inmiddels ook over - Shadows bench kan weer veilig open blijven staan zonder dat Odin er een plasje in doet.

Een minder karaktertrekje in het begin was dat hij werkelijk alles van tafel en de bank griste. We konden echt helemaal niets laten slingeren of hij had het te pakken. Vooral de kussens van de bank hebben we meermalen uit zijn bench moeten vissen en zelfs een speldenkussen heb ik al eens uit zijn bek moeten halen. Inmiddels is het al een heel stuk beter geworden, al moeten we nog steeds wel opletten! Zeker als hij in een baldadige stemming is, moet je op je hoede zijn.

Wat aanhankelijkheid betreft verschilt hij niet van de herders: al onze honden waren en zijn enorm aanhankelijk en trouw. Ook Odin. Een aantal kenmerken van zijn karakter zijn trouwens echt typisch "des saarloos": wat onmiddellijk opvalt is dat hij heel rustig is (veel rustiger dan Shadow die nogal eens hyperdepiep kan zijn), en dat is zeker een genot. Ook heel typisch is de gereserveerdheid ten opzichte van vreemden, maar angstig is hij absoluut niet, wel voorzichtig. Vreemden kunnen hem meestal niet aanhalen, want hij wil gewoon niet naar ze toe.

Het socialiseren met andere honden, misschien wel het allerbelangrijkste aspect van de opvoeding, verloopt ook voorspoedig. We wonen vlak bij het park waar vaak veel honden samen komen, en hij heeft inmiddels een hoop vriendjes gemaakt. Odin vertoont geen enkel spoor van agressie, maar dat geldt ook voor onze herders - bepaald geen vechtjassen. Ik schat in dat Odin uiteindelijk wel iets dominanter zal worden dan Shadow.

En dan het punt van alleen zijn - iets wat bij Saarloosjes nogal eens een heikel punt is: ook dat is erg meegevallen. Nu is het wel zo dat hij niet vaak alleen hoeft te zijn (en meer dan een paar uur is nog nooit voorgekomen), maar ook dit gaat van een leien dakje. Komt misschien ook wel omdat Shadow er dan ook nog is en hij dus nooit echt in zijn uppie achter moet blijven.

En hoe klikt het in de omgang met Shadow? Wel, buitengewoon. Het zijn echt enorm dikke maatjes. Shadow gedraagt zich als een liefhebbende papa en ze stoeien dat het een lieve lust is.


O ja, tenslotte nog de gegevens van de boekhouding: Odin weegt nu 30,9 kg, heeft een schofthoogte van ca 62 cm en zijn kont zit op 65, 't is echt geen gezicht nog :-)


8 opmerkingen:

  1. Van harte gefeliciteerd! Leuk, om zo'n tussenbalans te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het was goed om eens de tussenbalans op te maken. Vooral omdat er best veel negatieve verhalen over saarlozen op het web circuleren - geen hond voor beginners, erg schuw etc. Nu zijn we wel geen beginners meer, dus had ik er ook wel alle vertrouwen in, maar was toch wel heel benieuwd hoe het zou gaan met een saarloos. Mijn conclusie: het is een echte fijne familiehond, met een eigen willetje, maar ook met een grote aanhankelijkheid. En vooral zo rustig, vergeleken met herders :)

      Verwijderen
  2. Leuk Henk, en ik denk dat Odin en Thorgal qua grootte elkaar niet veel ontlopen! Thorgal is een kilootje zwaarder en ik heb geen idee van zijn schofhoogte maar als ik die foto's zie (vooral ook naast Shadow) is dat kleine pupje wit en flinke vent aan het worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo te horen word het tijd om weer een keertje iets af te spreken. Nu Odin en Zoran ongeveer evengroot zijn zullen ze waarschijnlijk ook een stuk beter samen kunnen spelen.
    Leuk om te lezen dat het tot nu toe allemaal heel erg meegevallen is. Maar jullie zijn er nog niet. Dalijk begint hij lekker te puberen en dan voelt het alsof je weer van voor af aan kunt beginnen.
    Heel veel plezier en succes met Odin en Shadow

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, dat groeit als kool! En Thorgal is dan nog iets groter, die wordt helemaal een reus. De schofthoogte is trouwens maar bij benadering - ik kan er goed een cm naast zitten. Maar hij groeit voorspoedig, vandaag bij de dierenarts woog hij alweer 32 kg (wel inclusief riem), en dat terwijl ze hem superslank vond. Als hij deze groeilijn vol blijft houden komt hij ver boven de 40 kg uit. Maar 't kan ook zomaar ineens veel langzamer gaan. Als ze maar gezond zijn, onze pups :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Eva, nou ik hoop niet dat hij ook nog flink gaat puberen - hij is nu al zo'n belhamel soms :-) Odin is nog wel een stukkie kleiner hoor dan Zoran, maar het verschil is inderdaad nu niet meer zo groot, zodat ze zeker goed samen kunnen spelen. Zijn ze meer aan elkaar gewaagd, dat merk ik nu ook als Odin met Shadow stoeit.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk om te lezen, vooral omdat wij ook een herder en saar hebben. Het is ons tot nu toe ook wel meegevallen, vooral dat zindelijk worden. Wat nog een beetje tegenvalt is de wagenziekte.Ik hoop maar dat dat nog over gaat. En ja, ik wacht met angst en beven op het puberen hahahaha. Wat wel opvalt is dat bij het spelen tussen Mira en Sara het er harder aan toegaat. De tijd dat Mira Saartje liet winnen is over, nu geldt het recht van de sterste. Op dit moment is dat Mira nog, maar voor hoelang????? We zullen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, bij het stoeien kan het er stevig aan toe gaan! Ik vind dat altijd zo mooi om te zien. En dikwijls doe ik mee :-)

      Een primatourtje (een halve) werkt prima bij Odin tegen wagenziekte. Half uurtje voordat we vertrekken laten innemen en hij heeft nergens last van. Maar anders is het inderdaad mis.
      Meestal gaat het wel over als ze volwassen zijn.

      Verwijderen