Fotoblog over de honden van Henk & Ine uit Helmond

Pagina's

vrijdag 22 juni 2012

Echte camera

Afgelopen week trof ik tijdens een wandeling met de honden Ellen van Heugten. Nadat ik de honden in het kanaal had laten zwemmen, moest ik haar snel mijn excuses aanbieden en wel om twee redenen: ten eerste had ik niet opgelet dat ze foto's aan het maken was van futen met jongen en ten tweede omdat Shadow haar bij het uitschudden ook nog eens nat spatte. Gelukkig bleek ze zelf ook een liefhebber van honden te zijn, en hondenliefhebbers begrijpen elkaar en dus was ze helemaal niet boos. Integendeel, ze maakte enkele prachtige foto's van Odin en Shadow.

Zie hier het resultaat: da's ff andere koek dan mijn eigen foto's met m'n mobieltje of goedkope digitale camera van minstens 6 jaar oud. Als ik foto's van de honden maak is namelijk meer dan de helft mislukt omdat ze vanwege de beweeglijkheid van de honden onscherp zijn of omdat er vanwege de traagheid van de camera alleen nog maar een staart op staat. (oke: het KAN natuurlijk ook nog aan de fotograaf liggen :-) ) Maar goed, zelfs onze gelukte foto's verbleken bij deze foto's van een topcamera. Wat ons heeft doen besluiten nog maar wat harder te gaan sparen voor een goede spiegelreflex!








zondag 3 juni 2012

Groeicurves Shadow en Odin

Van zowel Shadow als Odin hebben we het gewicht gedurende de gehele groei keurig bijgehouden. Het viel echter tegen om een goede standaard groeitabel te vinden waartegen je de groeicurves af kunt zetten. Op het internet kwam ik wel een grafiek tegen met de standaard groeicurves voor de Duitse Herder met lijnen voor achtereenvolgens de eindgewichten van 30, 35 en 40 kg, maar als ik daar de waardes van Shadow op intekende bleek onze herdershond een wel heel afwijkende lijn te volgen. En natuurlijk is het zo dat iedere individuele hond een eigen groeicurve heeft die hier en daar best wat grillig kan zijn (de een groeit immers in verhouding wat harder in het begin en de ander op het eind), maar volgens deze tabel zat Shadow tot aan de eerste 15 weken nog onder de groeilijn van een uiteindelijk gewicht van 30 kg, hetgeen zou betekenen dat hij aan de kleine kant zou blijven, terwijl hij daarentegen vanaf zo'n 7 maanden volgens deze tabel juist op een uiteindelijk gewicht van maar liefst 45 kg zou uitkomen, wat zou betekenen dat hij helemaal niet klein zou blijven maar dat hij juist zeer fors zou worden.

Kortom, ik had zo mijn twijfels over de tegenstrijdige voorspellingen van deze grafieken, want ik vond de sprong voor de voorspelling van het uiteindelijke gewicht van 30 naar 45 kg in de tijd van een paar maanden wel heel erg groot. En uiteindelijk bleken zowel die 30 als die 45 kg niet te kloppen, want Shadow's uiteindelijke gewicht is inmiddels met een leeftijd van ruim 21 maanden op 37 kg uitgekomen; misschien nog net niet helemaal het definitieve eindgewicht maar heel veel zal er niet meer bijkomen.

Een tijdje terug kregen we echter een boekje van Royal Canin in handen, met als titel "De Puppy Gids", waarin maar liefst 17 groeicurves zijn opgenomen voor honden met een eindgewicht van 2 t/m 80 kg. Dus voor zo'n beetje elke maat hond een standaard groeilijn om het gewicht van je eigen hond mee te vergelijken, en meteen viel me al op dat de lijnen uit de tabel waarin Shadow en Odin vielen, veel steiler liepen dan in de eerdere grafiek die ik gebruikte. Met andere woorden, deze tabellen zijn volgens mij veel betrouwbaarder, want afgezet tegen deze grafiek bleek de groeicurve van Shadow ineens helemaal niet meer zo afwijkend. Volgens deze tabel zou hij in het begin op 35 kg uit moeten komen, om daarna iets uit te lopen tot 37. Kijk! Dat komt veel beter met de werkelijkheid overeen.

Dus sinds kort gebruiken we de Royal Canin groeitabel. En natuurlijk ook voor Odin. Want waar gaat deze jongen op uitkomen? Als de grafieken ook bij Odin namelijk niet liegen wordt hij beslist groter dan Shadow. En dat is iets wat wij van te voren niet helemaal bedacht hadden, want hoewel een Saarlooswolfhond met een gemiddelde schofthoogte van tussen de 65 en de 75 cm doorgaans wat hoger uitkomt dan de 60 - 65 cm waar binnen de schoft van een Duitse Herder volgens de richtlijnen hoort te vallen, is Shadow met een schofthoogte van 70 cm een behoorlijk flinke jongen geworden en daar moest Odin, die de laatstgeborene en kleinste uit het nest is, eerst nog maar eens overheen zien te komen!

Maar hij doet goed zijn best! Sterker nog, nu we zijn gewicht op de Royal Canin grafiek ingetekend hebben, en deze grafiek zoals gezegd behoorlijk betrouwbaar is gebleken bij Shadow, zou Odin als hij de huidige lijn vol blijft houden, op zo'n 47 à 48 kg uitkomen. Op dit moment weegt hij 33,8 kg, heeft hij een schoft van bijna 67 cm (kont nog steeds iets hoger :-)) en is hij op 5 dagen na 7 maanden oud.

Goed, we zullen het zien. Misschien stopt hij toch gewoon wat eerder met groeien. Belangrijker is dat hij opgroeit tot een gezonde hond, en we zullen er in ieder geval voor zorgen dat hij lekker slank blijft, net als Shadow, want met zo'n grote hond wil je niet dat de gewrichten overbelast raken.

Klik op de tabel voor grotere weergave.


zaterdag 2 juni 2012

Slopersbedrijf Odin snel failliet

Persbericht uit Helmond: Slopersbedrijf Odin is net als zijn voorganger Shadow in korte tijd na de oprichting over de kop gegaan. Oorzaak: hij sloopt niets meer!

Nee, dit is geen slecht bericht uit de economische malaise. Dit betekent gewoon dat het deurtje van Odin's bench nooit meer dicht hoeft. Ook 's nachts niet. We hadden al een paar weken voorzichtig geoefend met het deurtje open als we een uurtje weggingen voor een boodschap, en omdat dat hartstikke goed ging mag hij vanaf nu ook 's nachts zelf uitzoeken waar hij gaat slapen. We weten nu zeker dat hij niets meer van tafel jat en ook niet meer gaat knagen aan meubels die nog niet op de nominatie stonden voor een ritje naar de milieustraat.

Dus: petje af voor dit saarloos-exemplaar, want het ras staat toch enigszins bekend als slopers. Oké oké, bij Shadow mocht het deurtje minstens een maand eerder openblijven, maar ja, da's ook zo'n brave uitslover van een herder :-)

Vanaf nu dus als de baasjes van huis zijn of boven liggen te pitten: het deurtje bijft voor altijd open.

Dus... lekker zelf de beste plekjes opzoeken waar je kunt slapen!