Fotoblog over de honden van Henk & Ine uit Helmond

Pagina's

donderdag 31 mei 2012

Alleen spelen of juist niet

Iedereen zal erkennen dat kinderen heel verschillend van karakter kunnen zijn. En bij honden is dat al niet anders! Een mooi voorbeeld is hier te zien nadat Odin en Shadow iedere een nieuw speeltje hebben gekregen.

Shadow kan moeilijk alleen spelen: op de foto is te zien hoe hij Eva hier uitdaagt om het ding weg te gooien.


Odin daarentegen kan juist weer wel goed alleen spelen. Hier zie je hem in een voor hem typische pose: heel rustig met het ding tussen zijn poten.


woensdag 30 mei 2012

Shadow nekt de foto-reportage

Vorige week hadden de honden ter afwisseling eendennekken gekregen. Nou dat ging erin als Ketellapper!

Ik had namelijk het plan opgevat om van elk van de twee honden een leuke foto te maken terwijl ze gezellig aan het kauwen waren - nou vergeet het maar. Voordat ik met het fototoestel terug was, had schrokop Shadow zijn 5 nekken reeds naar binnen gewerkt.

Fotoreportage genekt! Resteert dus slechts een paar foto's van onze aan eendennekken knabbelende Odin.



zondag 20 mei 2012

Bosbruin?

Nog even over de wandeling van daarstraks waarin Odin een herdershond nadeed: op de terugweg vond hij het nodig om even geen wolfsgrauwe saarlooswolfhond te zijn maar een bosbruine...



Een duik in dezelfde sloot met bruin water als waar Devi een paar weken geleden in zat heeft bijna het resultaat van een kleurspoeling bij de kapper!

Odin doet een herdershond na.

Shadow is een herdershond. Dat zie je omdat hij met stokken sjouwt. Dat doen namelijk veel herders. De hele wandeling met dezelfde stok sjouwen, en het mooiste van al is als het baasje het ding af en toe weg wil gooien. Dan kan de hond erachteraan. Kei leuk!

Zo niet Odin. O zeker, af en toe neemt hij ook wel eens een takje op, maar om daar nu meer dan tien passen mee te moeten lopen, o nee, zonde van de inspanning. Wat is daar nu aan?


Maar verhip! Wat zien we nu? Lopen ze nu allebei met een stok? FF inzoomen...


Ja waarachtig. Ook gij, Odin? Wel, 't is meer een latje, maar toch. En meneer kijkt er bij alsof ie denkt "nou? Wat is hier nu weer voor bijzonders aan? Ik kan dat ook wel, met een stok lopen."

En een halve kilometer verderop, in de sloot, ja hoor, nog steeds hetzelfde stokje. Niet te geloven, meestal vindt hij het na een paar tellen toch echt niet interessant meer.



Ik heb het. Ik snap het. Odin doet een herdershond na.

zaterdag 19 mei 2012

Als het gras 2 kontjes hoog is.

Het was vandaag zo'n beetje de eerste warme dag van het jaar - 22 graden. Eindelijk! En in het weiland vlak bij het bos schiet het gras nu omhoog. Een favoriete speelweide van de honden.


Kruip door - sluip door!


En maar trekken aan een stok! Meestal wint Shadow nog.

Lief :)



vrijdag 18 mei 2012

Stoeien op de bank

Stoeien op de bank. Het kan allemaal. Alhoewel de twee heren hier feitelijk in overtreding zijn, want het is de bedoeling dat ze op de kleedjes blijven. Het is maar goed dat hun baasje naar de geest van de wet handelt en niet volgens de letter. Anders was het - eraf!


dinsdag 8 mei 2012

Odin een half jaar

Odin is een half jaar oud geworden. En juist vandaag was hij niet lekker! Hij wilde vanmorgen en vanmiddag niet eten en heeft een paar keer overgegeven. Gelukkig maakte hij verder niet echt een zieke indruk en vanavond at hij zijn bak al weer leeg - en tot nog toe is het eten erin gebleven :-)


Maar wat gaat het hard - nu al weer zes maanden oud en ook al weer ruim 4 maanden bij ons, dus tijd om eens de balans op te maken. Hoe is het om na drie herders een Saarlooswolfhond op te zien groeien, en vooral op te voeden? Herders staan te boek als volgzaam en gemakkelijk (hetgeen we uit ervaring kunnen bevestigen), maar als je op het web informatie over de Saarloos opzoekt, dan kan ik me voorstellen dat nogal wat mensen zullen afhaken.

En de uitslag? Wel... het is ons bepaald niet tegengevallen. Natuurlijk heeft Odin ook zijn minpuntjes, maar dat geldt voor elke hond. Perfecte mensen zijn er tenslotte ook niet. Nee, we zijn met Odin net zo blij als met Shadow. Ik moet toegeven dat qua gehoorzaamheid en volgzaamheid onze Saarloos geen herder is, maar dat wisten we van te voren en een tot in de puntjes gedrilde hond is ook helemaal niet wat wij zoeken. Wat we het fijnste vinden is dat we er met de honden op uit kunnen, in het bos, op het strand, lekker in de natuur, en dat ze dan zonder problemen los kunnen lopen. En op dat punt is Odin 100% geslaagd. Odin blijft net zo goed bij ons in de buurt als Shadow. Het is niet zo dat hij altijd meteen naar je toe komt als je hem roept, maar dat zit dan ook wel een beetje in het karakter van de saarloos; en ook Shadow heeft wel eens een keer een dag dat hij denkt "nu even niet." Maar hondenkoekjes doen veel en over het algemeen komt hij toch vrij snel naar je toe.

Wat ons vooral is meegevallen is de zindelijkheidstraining. Het aantal keren dat hij binnen heeft gepoept is: NUL! Nooit! Dat is een prestatie die nog beter is dan die van Shadow, waar we in de eerste maanden 1 keer een drolletje op hebben moeten rapen. (Odin is 1 keer flink aan de diarree geweest en toen heeft hij het 's nachts in de bench moeten laten lopen, maar die keer tellen we even niet mee) Ook het niet binnen plassen had hij snel onder de knie; hij heeft alleen een tijdje de onhebbelijkheid gehad dat hij wel op een kleedje, op de bank of op het kussen in Shadows bench plaste. Maar dat is inmiddels ook over - Shadows bench kan weer veilig open blijven staan zonder dat Odin er een plasje in doet.

Een minder karaktertrekje in het begin was dat hij werkelijk alles van tafel en de bank griste. We konden echt helemaal niets laten slingeren of hij had het te pakken. Vooral de kussens van de bank hebben we meermalen uit zijn bench moeten vissen en zelfs een speldenkussen heb ik al eens uit zijn bek moeten halen. Inmiddels is het al een heel stuk beter geworden, al moeten we nog steeds wel opletten! Zeker als hij in een baldadige stemming is, moet je op je hoede zijn.

Wat aanhankelijkheid betreft verschilt hij niet van de herders: al onze honden waren en zijn enorm aanhankelijk en trouw. Ook Odin. Een aantal kenmerken van zijn karakter zijn trouwens echt typisch "des saarloos": wat onmiddellijk opvalt is dat hij heel rustig is (veel rustiger dan Shadow die nogal eens hyperdepiep kan zijn), en dat is zeker een genot. Ook heel typisch is de gereserveerdheid ten opzichte van vreemden, maar angstig is hij absoluut niet, wel voorzichtig. Vreemden kunnen hem meestal niet aanhalen, want hij wil gewoon niet naar ze toe.

Het socialiseren met andere honden, misschien wel het allerbelangrijkste aspect van de opvoeding, verloopt ook voorspoedig. We wonen vlak bij het park waar vaak veel honden samen komen, en hij heeft inmiddels een hoop vriendjes gemaakt. Odin vertoont geen enkel spoor van agressie, maar dat geldt ook voor onze herders - bepaald geen vechtjassen. Ik schat in dat Odin uiteindelijk wel iets dominanter zal worden dan Shadow.

En dan het punt van alleen zijn - iets wat bij Saarloosjes nogal eens een heikel punt is: ook dat is erg meegevallen. Nu is het wel zo dat hij niet vaak alleen hoeft te zijn (en meer dan een paar uur is nog nooit voorgekomen), maar ook dit gaat van een leien dakje. Komt misschien ook wel omdat Shadow er dan ook nog is en hij dus nooit echt in zijn uppie achter moet blijven.

En hoe klikt het in de omgang met Shadow? Wel, buitengewoon. Het zijn echt enorm dikke maatjes. Shadow gedraagt zich als een liefhebbende papa en ze stoeien dat het een lieve lust is.


O ja, tenslotte nog de gegevens van de boekhouding: Odin weegt nu 30,9 kg, heeft een schofthoogte van ca 62 cm en zijn kont zit op 65, 't is echt geen gezicht nog :-)


maandag 7 mei 2012

Sjarai

Eva had nog een foto van onze vorige hond Sjarai op haar telefoon staan. Wat een lieve hond was dat toch ook. Witte herder, allemansvriend, en wat kon die volgen! Zonder riem legde hij altijd zijn snuit tegen mijn been en week geen tien cm van mijn zijde. Luisterde echt perfect - maar - en dat geeft de burger moed als je nog jonge honden hebt - het eerste jaar echt niet! Jezus, wat die gesloopt heeft in zijn jeugd als we niet thuis waren. En dat terwijl hij helemaal nooit echt alleen thuis hoefde te blijven, want hij was altijd in het gezelschap van onze duitse herder Ray. Gelukkig is dat sloopgedrag helemaal over gegaan, maar we hebben toen wel van meet af aan gezegd dat de volgende honden een bench zouden krijgen, want je wilt toch wel graag dat ook met een pup in huis de plinten aan de muur vast blijven zitten.

Sjarai is op bijna 10-jarige leeftijd overleden in september 2010, een maand nadat Shadow werd geboren.

zaterdag 5 mei 2012

Plezier

Gisteren zijn we met de honden weer wezen wandelen bij het ven. Shadow zwemt er graag en Odin vindt het tegenwoordig heerlijk om te poedelen in het water. Echt zwemmen doet hij nog niet, maar wat niet is kan nog komen...

Wat ons treft is dat de honden hier altijd door het dolle heen zijn. Het plezier straalt ervan af, of niet?